26.7.13

Sudanin viisumin tarina

Sudanin viisumin saattaa saada rajalta, jos on oikein hyvä tuuri, ainakin Khartoumin lentokentältä. Minun matkasuunnistelmassani rajanylitys tapahtui maitse, joten hankin viisumin etukäteen.

Lähin Sudanin suurlähetystö on Tukholmassa. Lähetin sinne sähköpostia ja kysyin, kuinka toimia, koska heidän nettisivunsa tuntuivat olevan keskeneräiset. Sain vastauksen nopeasti: hakemus otetaan vastaan aikaisintaan 2 kuukautta ennen matkan alkua, eikä mitään käsittelyaikaa luvata. Tämä kuulosti vähän pahaenteiseltä, ja aloin jo miettiä, pitäisikö tämä tulkita hienovaraiseksi kehotukseksi mennä jonnekin muualle.

Päädyin kuitenkin laittamaan hakemuksen vireille. Sen saattoi onneksi tehdä postitse, kunhan kuoreen laittoi viisumin ja postipalautuksen hinnan käteisenä. Hinnaston mukaan viisumimaksu oli ruotsalaisille 500 kruunua ja suomalaisille 600 kruunua, ja palautus 100 kruunua. Laitoin kuoreen passini, kaksi passikuvaa, 700 kruunua, hakemuslomakkeen, matkasuunnitelman sekä kutsukirjeet sudanilaiselta matkatoimistoltani eli Italian Tourism Co:lta ja hotelliltani Khartoumissa eli Acropole Hotelilta. Pistin kuoren vakuutettuna kirjattuna kirjeenä eteenpäin ja toivoin parasta.

Postitin kirjeen tiistaina. Itellan mukaan sen piti olla perillä jo seuraavan päivänä tai viimeistään torstaina. Seurasin kirjeen kulkua Itellan järjestelmästä, ja vaikka lakumatka oli taittunut hyvin nopeasti, kirje näytti pysähtyneen tukholmalaiseen jakelukeskukseen. Kyselin asiaa lähetystöstä, ja sieltä vastattiin, että torstai oli Ruotsissa vapaapäivä eikä lähetystö saa kirjeitään suoraan vaan käy noutamassa ne postista. Kirjeeni noudettiin vasta seuraavana maanantaina, ja siinä vaiheessa minulla alkoi olla kylmä hiki.

Kovasti hämmästyin, kun sain jo seuraavana maanantaina eli tasan viikkoa myöhemmin ilmoituksen, että minulle on postissa kirjattu kirje. Siellä tosiaan odotti passini, johon oli liimattu Sudanin 60 päivän viisumi. Kuitin mukaan mnulta oli peritty 550 kruunua viisumista ja 50 kruunua palautuksesta, mutta vaihtorahoja ei toki ollut. Toisaalta kuoressa oli melkein tuplaten tuon 50 kruunun edestä postimerkkejä.

The Italian Tourism Co oli luvannut soitella edustustoon ja piiskata virkailijoihin vauhtia, kun olin kertonut pelkääväni, ettei viisumi tule ajoissa. En ollut kuvitellut sen toimivan, koska Sudan ei ole mikään turistirysä eivätkä länsimaalaiset ehkä ole hallituksen suosikkeja.

Ei kommentteja: