13.8.12

Joseph Kony ja henkimaailman asiat

Joseph Konyn johtaman sissiliikkeen nimeksi tuli 1987 Herran vastarinta-armeija, englanninkieliseltä lyhenteeltään LRA. Kuten nimi vihjaa, uskonto on keskeisessä asemassa järjestön toiminnassa, ja rukoushetket kuuluvat päivittäiseen rutiiniin. Kony on julistanut, että acholien oman valtion perustettuaan hän tekee kymmenestä käskystä perustuslain. Sittemmin sääntökirjaan on lisätty yhdestoista käsky, jonka mukaan on kiellettyä ajaa pyörällä perjantaisin, ja käskyn rikkomisesta saatetaan rankaista kuolemalla.

Kristinusko on ollut Konyn opin pohjana, mutta hän on ottanut aineksia myös islamista, paikallisista heimouskomuksista ja omista näyistään. Hänen kerrotaan pitävän saarnatessaan arabityylistä kaapua ja edellyttävän perjantain pyhittämistä ja sianlihasta kieltäytymistä. Näillä ratkaisuilla on ilmeisesti pyritty miellyttämään Sudanin muslimijohtoa, joka on ajoittain tukenut LRA:ta.

Puhtautta korostetaan samalla tavalla kuin Alice Auman aikana, ja rikkomuksista rankaistaan ankarasti. Esiaviollinen seksi ja aviorikos johtavat teloitukseen, ja kuolemantuomion syyksi saattaa riittää jo se, että poika ja tyttö puhuvat keskenään, ellei Kony sitten ole antanut kyseistä tyttöä pojan vaimoksi. Tiukka sukupuolikuri tuntuu tietysti tekopyhältä, kun ajattelee, että liike kaappaa pikkutyttöjä ja tekee heistä upseerien ”vaimoja”, usein käytännössä seksiorjia, välittömästi kuukautisten alettua. Ylimmillä johtajilla voi olla kymmeniä tällaisia lapsivaimoja. Konyn sanotaan pelkäävän kovasti AIDSia ja ottavan siksi vaimoikseen vain neitsyitä. Puhtauden takia LRA värvää sotilaikseenkin vain lapsia.

Konyä on jahdattu jo neljännesvuosisata, siitä viisitoista vuotta hyvinkin aktiivisesti, ja koska kiinniottoyritykset ovat epäonnistuneet, hänen maineensa voimakkaiden henkien suojelemana profeettana on kasvanut. Monet hänen vangiksi joutuneet alaisensa ovat kertoneet ihaillen, kuinka Konyllä on ihmeellinen kyky vainuta lähestyvä hyökkäys, ja Kony itse on sanonut henkioppaidensa varoittavan häntä. Veikkaisin kuitenkin, että hänen henkioppaansa liikkuvat Ugandan hallituksen joukkojen mukana ja käyttävät varoittamiseen huomattavasti maallisempia konsteja kuin telepatiaa, jolla Kony on sanonut neuvottelevansa presidentti Musevenin kanssa.

Eri lähteissä on erilaisia tietoja hengistä, joiden sanotaan avustavan Konyä, mutta yksi niistä on joka tapauksessa Alice Auman hylännyt Lakwena. Toinen on acholien alueen sairaalassa aikanaan työskennelleen italialaisen lääkärin henki. Muita on lähteestä riippuen noin kymmenen, niistä kaksi kiinalaisia ja kolme amerikkalaisia henkiä. Yksi amerikkalaisista on nimeltään Kuningas Bruce, ja hän on ilmeisesti Bruce Leen henki. Toisella amerikkalaisella on merkillinen nimi James Brickey Who Was He.

Puhtausaatteen lisäksi LRA on perinyt Alice Aumalta tavan piirtää taistelijoihin ristinmerkkejä pyhällä vedellä, että vihollisen luodit muuttuisivat vedeksi ennen osumistaan. Rynnäkkökiväärien tehoa parannetaan sivelemällä niihin samat merkit pähkinäöljyllä.

Ei kommentteja: