11.8.12

Invisible Children

Derrick mainitsi safarilla, että hänen asiakkaistaan osa on kuvitellut Idi Aminin olevan edelleen Ugandan valtionpäämies. Forest Whitakerin pelottava hahmo Last King of Scotland -elokuvassa on saattanut jäädä niin vahvasti mieleen. Idi Amin syrjäytettiin 1979, ja hän kuoli maanpaossa Saudi-Arabiassa 2003.

Nyt yhden hurjasti levinneen Youtube-videon johdosta Ugandalla on uusi nimikkohenkilö, jonka monet länsimaalaiset osaavat yhdistää maahan, eikä mielleyhtymä ole yhtään mairittelevampi kuin Idi Aminin tapauksessa. Kony 2012 -video oli manifesti, jolla Invisible Children -niminen amerikkalainen järjestö käynnisti viime maaliskuussa kampanjan Joseph Konyn pysäyttämiseksi. Kony on Herran vastarinta-armeijan eli LRA:n johtaja, ja LRA on sissiliike, joka tunnetaan epätavallisesta raakuudesta ja siitä, että sen rivimiehet ovat pääasiassa lapsisotilaita. Videolla kysyttiin, miksi Konyn julmuuksille ei ole jo pantu pistettä.

Invisible Children perustettiin 2004, ja järjestö on siitä lähtien organisoinut tempauksia, joilla se on pyrkinyt nostamaan LRA:n ja lapsisotilaat puheenaiheeksi. Invisible Children oli osaltaan vaikuttamassa siihenm, että USA lähetti marraskuussa 2011 Ugandaan sata sotilasneuvonantajaa auttamaan Kony-jahdissa. Viime kevään kampanjavideo kuitenkin toi järjestölle aivan uuden mittakaavan huomion.

Video oli amerikkaistyyliin hyvin tunteisiin vetoava. Lapsisotilaiden kohtalo liikutti monia, ja kampanja sai valtavasti näkyvyyttä etenkin Yhdysvalloissa, missä monet julkkikset liittyivät ihmettelijöiden joukkoon levittämällä videolinkkiä Twitterin kautta ja muualla netissä. Invisible Childreniä kiiteltiin tärkeän asian esille tuomisesta ja keräyskassa kilisi.

Maineen mukana tuli vääjäämättä myös kritiikki. Invisible Childreniä alettiin arvostella monimutkaisten asioiden liiallisesta yksinkertaistamisesta tai pahimmillaan vääristelystä. Moni sai videosta käsityksen, että Kony riehuu edelleen esteettömästi Ugandassa, ja tämä ärsytti etenkin ugandalaisia. Ugandan pääministerikin katsoi tarpeelliseksi julkistaa oman vastausvideonsa, jossa hän vakuutti, ettei maa ole enää sotatilassa, ja kehotti ihmisiä tulemaan toteamaan asian omin silmin. Jos ollaan tarkkoja, Invisible Childrenin videolla kerrottiin, että Kony on joutunut sotilaineen poistumaan Ugandan alueelta, mutta niin ohimennen, että maininta on varmaankin mennyt monelta katsojalta ohi.

Videolla kannatettiin avoimesti sotilaallista ratkaisua rauhanneuvottelujen sijaan, ja se aiheutti paljon vastalauseita. Invisible Childrenin mukaan Ugandan armeijaa on koulutettava ja varustettava niin, että se kykenee ottamaan Konyn kiinni. Mutta mitä Ugandan armeija voi tehdä, jos Kony ei ole Ugandassa? Kriitikot huomauttivat myös, että Ugandan armeijalla ei ole itselläänkään puhtaita jauhoja pussissa, mitä lapsisotilaisiin tulee. Se on ottanut riveihinsä monia LRA:n leireiltä vapautettuja lapsia. Ugandan presidentti Yoveri Museveni on itsekin entinen sissipäällikkö, jolle viidakon lait ovat hyvin tutut.

Kun Invisible Childrenin rahakirstu alkoi todenteolla pullottaa, järjestöä alettiin syyttää läpinäkyvyyden puutteesta keräysvarojen käytössä ja monesta muusta asiasta. Puuhamies Jason Russell sai hermoromahduksen, ja hän on siitä lähtien ollut poissa julkisuudesta. Ehkä joskus selviää, oliko syytteissä mitään perää, mutta tällä hetkellä tiedossa ei ole selviä väärinkäytöksiä.

Tekijät kertovat videon alussa haluavansa kokeilla, voiko sosiaalisen median avulla muuttaa maailmaa, ja kyllähän he jotakin ovat saaneet aikaan. Ilman Invisible Childrenin tiedotuskampanjaa Konyn kiinniottamiseen ei olisi panostettu niin paljon kuin tällä hetkellä panostetaan, ja sitä sopii siitä arvostaa. Mutta kampanja on mennyt minusta vähän ylikin. Amerikkalaistyyliin kai kuuluu se, että hyvän ja pahan välille tehdään jyrkkä ero ja paha kuvataan sarjakuvamaisesti, mutta voi olla huono idea kasvattaa Konyn kulttimainetta ikään kuin hän olisi yliluonnollinen pahan ruumiillistuma. Se vain lisää hänen karismaansa ja tarumaista hohdettaan. Lisäksi ihmisille syntyy vaikutelma, että lapsisotilaiden värväys loppuu maailmasta, kunhan listitään yksi ainoa mies.

Ei kommentteja: