22.7.12

Bigodin suot

Bigodin suot ovat Kibalen kansallispuistoon kuuluva alue, jolla on hyvät mahdollisuudet nähdä monia eri kädellislajeja ja erikoisia lintuja. Ensimmäiset vastaantulleet kädelliset olivat joukko flaameja, joiden kanssa olin ollut simpanssejakin katsomassa.

Gueretsoja näki paljon, mikä tarkoitti sitä, että simpansseja ei ollut lähettyvillä, sillä ensin mainitut ovat vakituiseen jälkimmäisten ruokalistalla. Gueretsan tieteellinen nimi on Colobus guereza, missä kreikan kielestä tuleva sana colobus tarkoittaa typistettyä tai puutteellista ja viittaa siihen, että lajilta puuttuu peukalo melkein kokonaan.

Myös gueretsan harvinaisempia punapäisiä sukulaisia eli ruostegueretsoja näki, samoin punahäntämarakatteja. Valkokurkkumarakatti on säikympi ja pitää itsestään vähemmän meteliä, mutta yhden sellaisenkin näimme metsän aluskasvillisuuden kätkössä. Vihermarakatteja eli vervettejä ei tainnut suolla olla, mutta niitä näki muualla melkein yhtä paljon kuin oliivipaviaaneja. Mt. Stanleyllä oli yksi sinimarakatti.

Linnuista en tiedä juuri mitään, mutta opas kertoi suolla parista erikoisemmasta lajista. Monet alan harrastajat kuulemma tulevat Bigodin soille pelkästään katsomaan keisariturakoa (Corythaeola cristata), joka on isokokoinen ja hyvin värikäs, voittopuolisesti sininen lintu. Komea se olikin, mutta paljon jänskempi oli suomusarvinokka (Bycanistes subcylindricus). Sen pää on hassun etupainoinen valtavan, kantikkaan nokan takia. Erikoisinta on sen lentoääni, joka kuulostaa helikopterilta ja on niin voimakas, että kun sen kuulee, tekee mieli varmuuden vuoksi heittää maihin.

Ei kommentteja: