22.7.12

Stuff Your Rucksack

Netistä löytyy sivusto nimeltä StuffYourRuckSack.com, jonne tavaralahjoituksia tarvitsevat hyväntekeväisyysjärjestöt voivat luoda oman alasivunsa ja ilmoittaa tarpeistaan. Sivut on ryhmitelty alueellisesti niin, että jollekin tietylle seudulle matkustava löytää helposti kyseisen alueen kohteet.

Orpokodissa vieraileminen Kongossa oli sen verran väkevä kokemus, että halusin tehdä jotain vastaavaa tälläkin matkalla. Ennen Suomesta lähtöä etsin StuffYourRuckSackistä sopivia paikkoja läntisestä Ugandasta ja löysin kaksi: orpokodin nimeltä House of Love ja yleisemmin oman alueensa koulutukseen ja valistukseen panostavan avustusryhmän nimeltä Luhwahwa Youth Development Foundation. Kumpikin sijaitsi lähellä Kasesea, jonne olin menossa Mt. Stanleyn valloittamista varten.

Otin yhteyttä kumpaankin ja kysyin, josko voisin vierailla ja tuoda samalla joitain tarvikkeita, joita he olivat listanneet nettisivustolle. Kumpikin oli vailla samantapaisia asioita: koulutarvikkeita kuten vihkoja, harjoituskirjoja, harppeja, viivoittimia ja kyniä, lasten- ja nuortenkirjoja, leluja, jalka- ja rantapalloja, hammastahnaa ja -harjoja. En suinkaan lähtenyt tuomaan niitä Suomesta saakka, vaan ostin niitä tavaratalosta Kampalasta. Hinnat eivät päätä huimanneet, joten ostin vähän kaikkea, osin omillani ja osin äidin tähän tarkoitukseen antamilla rahoilla. Jalkapalloja ostaessa törmäsin ongelmaan: kaikki olivat jonkin tietyn joukkueen merkkipalloja, enkä yhtään tiennyt, mitkä seurat ovat täällä missäkin huudossa. Valitsin lopulta ne pallot, jotka oli pumpattu valmiiksi täyteen ilmaa, ja näistä valtaosa oli Chelsean palloja. Yksi oli jonkin paikallisen seuran, jonka nimi ei jäänyt mieleeni. Jälkeenpäin kuulin, että Arsenal on Ugandassa suosittu, ja sen palloja olisi ollut myynnissä, mutta ne olivat littania.

House of Love on pieni mutta kasvava orpokoti, jonka perustaja Lillian on tavattoman vaikuttava nainen. Kaikki lähtee liikkeelle hänestä; hän on johtaja ja visionääri ja omistautunut orpokodin lapsille. House of Loven päätukija on paikallisen seurakunnan isä Emmanuel, jonka omista taskuista merkittävä osa orpokodin rahoituksesta on peräisin.

Orpokotia esitteli minulle englantilainen Tom, joka oli jo useampana kesänä ollut House of Lovessa vapaaehtoistyössä. Hän opiskeli arkkitehtuuria Newcastlen yliopistossa ja valvoi uusien makuutilojen rakentamista orpokotiin. Rakennustöissä oli vapaaehtoisina mukana monta muutakin Newcastlen opiskelijaa.

Luhwahwa Youth Development Foundation eli LUYODEFO, jossa vierailin seuraavana päivänä, oli enemmänkin eräänlainen kylätoimikunta, jolle keskeisiä painopisteitä olivat peruskoulutus, maanviljelykseen ja karjankasvatukseen liittyvä opetustyö ja muu paikallisen yrittäjyyden tukeminen sekä nuorten tyttöjen terveysvalistus. Erityisesti naisten käsityö- ja muuta yrittäjyyttä tukevaa projektitoimintaa, jonka tarkoituksena on mahdollistaa naisille edes pieni taloudellinen itsenäisyys, tuli vastaan useammassakin paikassa Ugandassa.

Tässäkin paikassa eteenpäin menevän liikkeen takana oli yksittäisen ihmisen tarmokkuus: LUYODEFO:n johtaja Samuel oli nuori mies, joka opiskeli laboratorioteknologiaa yliopistossa. Hänellä oli määrätietoisuutta ja visio, ja sellaisella yhdistelmällä saa jo paljon aikaan, näissäkin olosuhteissa. Jos hän onnistuu vielä herättämään muutamassa muussa vastaavanlaisen oma-aloitteisen ja itseohjautuvan toiminnanhalun, kehitys alkaa toivottavasti ruokkia itseään. Nytkin toiminnassa oli toki mukana jo monia apulaisia.

Vein heille samoja tarvikkeita kuin House of Lovelle. He antoivat vastalahjaksi koristellun puisen purnukan ja nipun puisia haarukoita ja lusikoita.

Ei kommentteja: