8.8.13

Abu Simbelin kolossit

Seuraavana aamuna herätys oli puoli kolmelta aamulla, ja opas tuli hotellille varttia yli kolme. Kun kello tuli neljä, muutaman pikkubussin ja parin bussin kolonna lähti liikkeelle kokoontumispaikalta. Jokaisen auton kyytiin oli noussut rynnäkkökiväärillä aseistettu vartija.

Turvatoimet johtuivat niinkin vanhasta asiasta kuin vuoden 1997 verilöylystä Hatšepsutin temppelissä Luxorissa. Tuolloin Mubarakin hallintoa vastaan taisteleva ääri-islamilainen terroriorganisaatio al-Gama'a al-Islamiyya surmasi 58 turistia, pääasiassa sveitsiläisiä ja japanilaisia, ja 4 egyptiläistä. Nykyhetkeen asian sitoo mutkan kautta se, että ex-presidentti Mursin kesäkuussa nimittämä Luxorin kuvernööri kuului Al-Gama'a al-Islamiyyan poliittiseen siipeen. Organisaatio luopui väkivallasta vuonna 2003, ja vuoden 2011 vallankumouksen jälkimainingeissa se muodosti poliittisen puolueen, joka sai seuraavissa parlamenttivaaleissa kourallisen paikkoja. Nimitys aiheutti kuitenkin niin ankaria mielenilmauksia Luxorissa, että kuvernööri erosi vain viikkoa myöhemmin.

Ajomatka kesti kolme tuntia. Turistijoukko ei ollut iso. Törmäsin täälläkin australialaisiin ja britteihin, joihin tutustuin Sudanissa.

Abu Simbelin kaksi isoa temppeliä ovat aiemmin olleet 60 metriä alempana, mutta ne siirrettiin 1968, koska ne olisivat muuten jääneet Assuanin padon synnyttämän Nasserjärven alle. Siirto oli kunnioitusta herättävä aikaansaannos, mutta se unohtuu äkkiä, kun näkee alkuperäisten rakentajien työn tulokset. 1200-luvulla eaa. rakennettujen temppelien alkuperäisenä tarkoituksena on ollut viestittää nubialaisille, ettei egyptiläisten silmille kannata hyppiä, mutta epäilemättä ne ovat myös pönkittäneet Ramseksen egoa. Ramses II paneutui huolellisesti pr-toimintaan ja muutti monia muita faaraoita esittäviä patsaita omiksi kuvikseen vaihtamalla niihin oman nimensä.

Kumpikin temppeli on hakattu kallioseinämään niin, että vain julkisivu näkyy ulospäin, ja kaikki osat julkisivun patsaita myöten on alun perin hakattu samasta kalliosta niiltä sijoiltaan.

Ramseksen oman temppelin julkisivu on 35 metriä leveä, ja sen oven kummallakin puolella istuu kaksi Ramsesta, joiden 4 metriä leveät päät ylettävät 20 metrin korkeuteen. Ramseksilla on yhdistelmäkruunu, jossa on Ylä-Egyptin hallintaa kuvastava valkoinen osa ja Ala-Egyptin hallintaa kuvastava punainen osa.

Temppeli on pyhitetty ensisijaisesti Ra-Horakhtelle, joka on haukanpäisten jumalten Horuksen ja Ran yhdistymä, mutta temppelin pyhimmässä osassa on myös Amon-Ran, Ptahin ja jumalaksi kohotetun Ramseksen itsensä patsaat. Kahtena päivänä vuodessa auringonvalo osuu näihin temppelin perimmäisessä osassa - 60 metriä ovelta - oleviin patsaisiin manalaan liittyvää, aina varjoissa pysyvää Ptahia lukuun ottamatta.

Pienempi temppeli on Ramseksen suosikkivaimon Nefertarin, ja se on pyhitetty lehmänkorvaiselle hedelmällisyyden jumalattarelle Hathorille.

Sisäpuolelta temppelit on koristeltu katosta lattiaan hieroglyfeillä ja korkokuvilla, jotka kuvaavat jumalia purjehtimassa aurinkolaivoillaan, kuninkaallisia antamassa uhrilahjojaan eri jumalille tai Ramsesta joko pieksemässä vihollisiaan tai alistamassa heitä jalkansa alle. Seinissä etenkin hieroglyfien kaiverrustyön tarkkuus on hämmästyttävää. Isommassa temppelissä Ramses on ikuistettu kahdeksana kappaleena myös pääkäytävän isoihin pylväisiin. Vasemmanpuoleisilla Ramseksilla on Ylä-Egyptin valkoinen kruunu ja oikeanpuoleisilla Ala-Egyptin punainen kruunu.

Kaivertamista ovat harrastaneet myös monet vierailijat eri vuosisadoilla. Seiniin ja patsaisiin on raaputettu roomalaisia ja kreikkalaisia tekstejä sekä uudempiakin, kuten ranskalaisia ja saksalaisia. Napoleonin 1798-1801 tekemän sotaretken jäljiltä monissa Egyptin muinaiskohteissa on ranskalaisten sotilaiden nimiä ja huomautuksia.

Ei kommentteja: