7.8.13

Kushin kuninkaiden pyramidit

Nubiassa Khartoumin ja Egyptin rajan välissä riittää arkeologisia kohteita, jotka ovat peräisin Kushin kuningaskuntien ajalta tai Egyptin faaraoiden valtakaudelta. Kushin alueella vaikutti ensimmäiseksi kuningaskunta, jonka pääkaupunki oli Kerma. Myöhemmältä ajalta erotetaan pääkaupungin mukaan Napatan ja Meroen kaudet.

Egyptin kultakausina kushilaiset olivat altavastaajia, mutta vuonna 727 ennen ajanlaskun alkua. Napatan kuningas Piye valloitti Ala-Egyptin eli Egyptin pohjoisosan ja saattoi siten päätökseen edeltäjänsä Kashtan valloitukset. Tästä alkaneesta niin sanotusta mustien faaraoiden valtakaudesta muodostui Egyptin 25. dynastia, jonka aikana maan kulttuuri nousi hetkeksi vanhaan kukoistukseensa, vaikka kushilaiset pitivätkin pääkaupunkinsa kaukana etelässä Napatassa. Etenkin faarao Taharqa (valtaistuimella 690-664 eaa) panosti suuriin rakennushankkeisiin, korjautti vanhoja temppeleitä ja monumentteja ja rakennutti uusia. Hänen kädenjälkensä näkyy Gebel Barkalin pyhän vuoren temppeleissä Sudanissa sekä nykyisen Egyptin alueella Karnakin temppeliin tehdyissä suurissa laajennuksissa. Nubialaisten valtakausi Egyptissä päättyi tappioon taistelussa assyrialaisia vastaan 656 eaa.

Napatan ja Meroen kuningaskuntien aikana yhteydet Egyptiin olivat tiiviit ja kushilaiset omaksuivat vaikutteita pohjoisesta, ja hallitsijoiden hautakammioiksi alettiin rakentaa pyramideja. Tässä vaiheessa pyramideja ei ollut pystytetty Egyptissä enää vuosisatoihin. Nubialaisten pyramidit olivat paljon pienempiä kuin Egyptin suurimmat - useimmiten 10-30 metriä korkeita, korkeinkin vain 40-50 metriä -  ja jyrkkäseinäisempiä ja niissä oli usein eräänlainen eteisrakennus, joka toimi temppelinä uhrauksia varten

Kävin Nurissa, jonka pyramideihin on haudattu monet Napatan kuninkaista ja kuningattarista, ensimmäisenä Taharqa, jonka edeltäjät oli haudattu el-Kurruun. Pyramidit ovat heikossa kunnossa eikä niissä ole paljoa nähtävää; yhteenkään ei pääse sisään.

Enemmän nähtävää oli Meroessa, jonne hallitsijat alettiin haudata pääkaupungin siirryttyä seudulle. Siellä pyramideja on kymmenittäin, pelkästään kuninkaallisia hautoja on kahdessa paikassa yhteensä 50. Monet niistä on entisöity, osa aivan hiljattain, mikä tekee kokemuksesta vähemmän autenttisen mutta toki näyttävämmän. Korkeat hiekkadyynit ympäröivät pyramideja joka puolelta ja osa rakennelmista on uponnut pehmeämuotoisten hiekkavallien alle.

Gebel Barkalin pyhän vuoren kupeessa on myös pyramideja sekä useita temppeleitä. Isoin ja parhaiten säilynyt temppeli on Taharqan rakennuttama ja auringon jumala Amonille pyhittämä. Sen yläpuolella vuoren jyrkässä seinämässä on hiekkakivipilari, jonka sanotaan muistuttavan pystyyn noussutta kobraa. Faaraon päähineen otsassa on usein suojelijaeläinten, kobran ja korppikotkan, päät vierekkäin.

Nagan temppeleissäkin piipahdin, mutta niistä ei ole paljoa kerrottavaa. Varsin pieniä olivat. Vanhan egyptiläistyylisen temppelin lähellä oli roomalaisten rakentama pienempi temppeli, jota sanotaan roomalaiseksi kioskiksi. Mussawaratissa melko lähellä Nagan muinaista kaupunkia oli todella iso temppelikokonaisuus. Sen pinta-ala oli noin 45 000 neliömetriä. Kovin korkeita seiniä tai pylväitä ei ollut pystyssä, mutta korkokuvia oli paljon.

Olin useimmissa näissä paikoissa ainoa vierailija, ja vain harvoissa niistä oli esimerkiksi opastauluja tai muuta turistitoimintaan viittaavaa, lipunmyyjä toki useimmiten. Meroessa törmäsin omituisen jättikokoiseen kuormuriin, joka kuului viiden australialaisen ja britin ryhmälle. Joukkoon kuului keski-ikäinen pariskunta Sharon ja Tim, jotka olivat olleet tienpäällä kaksi ja puoli vuotta, kulkeneet silkkitien päästä päähän ja ajaneet Suomenkin läpi Norjasta tullessaan. Suzie oli kuormurin omistaja, ja hän oli lähtenyt Sharonin ja Timin kanssa liikkeelle Espanjasta kymmenen kuukautta sitten, ajanut Länsi-Afrikan läpi ja edelleen rannikoita myöten Etelä-Afrikkaan asti, missä mukaan oli neljä kuukautta sitten liittynyt Scott, joka halusi tehdä perinteisen reissun Kapkaupungista Kairoon. Suzie oli tehnyt saman kierroksen kerran aiemminkin, ja sinä aikana hän ehti todistamaa kolmea sotilasvallankaappausta. Viidennen matkalaisen nimeä en muista.

1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Nooa oli asunut Tsadjärven tuntumassa netin Just Genesis kertomusten mukaan eli antropologi Alice Linsley --kertomukset ja hänen muut asiantuntijat kertomuksissa