16.7.08

Ne muut

Persialaisista näkee, että he ovat vanhaa kulttuurikansaa. Heissä on sellaista perushienostuneisuutta, ja he ovat lähtökohtaisesti myös vieraanvaraista, uteliasta ja ystävällistä väkeä. Monet ovat sanoneet toivottavansa esimerkiksi amerikkalaiset turistit tervetulleiksi siinä missä muutkin, koska nykyiset ongelmat ovat hallitusten eivätkä tavallisten ihmisten asia. Amerikkalainen elämäntapa ja populaarikulttuuri kiehtovat ainakin nuoria iranilaisia hirveästi.
Iranilaisten ystävällisyys ei kuitenkaan ulotu aivan kaikkiin. Afgaaneja on perinteisesti pidetty sivistymättöminä rosvoina, mutta he ovat pikkutekijöitä; persialainen rasismi on varattu melkein kokonaan arabeille. Vähintäänkin sanotaan, että "ne arabit nyt ovat vähän", mutta useimmiten "en pidä arabeista" ja aika usein suorastaan "vihaan arabeja ja kaikkea, mitä he ovat tullessaan tuoneet". Jokainen iranilainen, jonka kanssa olen vähänkään pitempään keskustellut, on jossain vaiheessa lausunut jonkin edellä mainituista.

Persialaisesta näkökulmasta arabit ovat vähemmän sivistynyttä väkeä, jotka valloittivat Persian ja pakottivat vanhat zarathustralaiset kääntymään muslimeiksi, omaksumaan arabialaiset aakkoset, vaihtamaan perustervehdykset ja kiitokset ynnä muut arabiankielisiksi ja vieläpä antamaan lapsilleen arabialaisia nimiä kuten Ali ja Mohammed. Muuankin Ali, jonka kanssa juttelin, vihasi omaa arabialaista nimeään ja teki selväksi, että on antanut omille lapsilleen kunnon persialaiset nimet.

Täytyy vielä mainita juutalaiset. Eräs paikallinen sanoi, ettei iranilaisilla ole mitään juutalaisia vastaan, koska mainitut kansat ovat pitkälti samanlaisia. Ongelmia on sen sijaan siionistien kanssa! Siionismihan ovat vanhan uskomuksen mukaan juutalainen salaliitto, joka pyrkii maailmanvaltaan, ja sitä on käytetty Israelin vastaisessa retoriikassa iät ja ajat. En ole onneksi kuullut täällä kuin yhden iranilaisen melskaavan siionismista, ellei lasketa Ahmadinejadia televisiossa, sillä olisihan se osoitus aika paksun propagandan nielemisestä purematta.

Ei kommentteja: