2.7.08

Sivistysmaat

Joskus 90-luvulla interraililla jaoteltiin kaverin Euroopan maita sivistyneisiin ja sivistymättömiin. Jaottelun pohjana oli lista tekijöistä, joista tunnistaa sivistysmaan. Vuosien mittaan tunnistusopas on kehittynyt eteenpäin, ja tässä on otteita siitä ulkomuistista kiskaistuina.

Sivistysmaassa
1) vesijohtovesi on juomakelpoista,
2) kahvi ei ole mitään espressoa eikä turkkilaista eikä ranskalaista eikä nescafeta eikä muutakaan hämärää, vaan rehellistä tavallista kahvia,
3) tippiä ei tarvitse antaa, hankinnan lopullisen hinnan näkee suoraan luettelosta sekä ravintolassa että ruokakaupassa ja
4) takseissa käytetään mittaria, eivätkä kuskit yritä jatkuvasti naruttaa ulkomaalaisia

Ykköskohta tiputtaa jo monta Euroopan maata pois, samoin kakkonen. On huomattava, että maata ei tee sivistymättömäksi se, että esimerkiksi espressoa on, vaan se, että sitä rehellistä peruskahvia ei ole tarjolla. Mongoliasta ei saanut kunnon kahvia: sieltä sai vain Coffee Kingiä, joka on kauheinta litkua, jota olen maistanut. Yksi kolmannes kahvia, toinen sokeria, kolmannes soijapohjaista maitojauhetta (muistutti luonnonvalkoista lateksia).

Kuinka Iran pärjää julkean fennosentrisessä sivistyskisassa? Hanavettä voi juoda. Kahvi on oletusarvoisesti nescafeta. Tippi kuuluu yleensä asiaan, ja eräässäkin ruokaravintelissa ilmoitettiin, että hintaan lyödään sitten päälle 17 prosentin palvelumaksu. Osa takseista käyttää mittaria, osa ei, ja usein matkan hinta sovitaan lähtiessä. Matkan päätteeksi kuski saattaa tosin nostaa hintaa, ja sitten väitellään jos virtaa riittää.

Kaikkiaan ollaan siis tultu kauaksi ajasta, jolloin Persian sivistys oli koko muun maailman kateuden aihe.

Mutta noin vakavammin puhuen olisi aika hienoa, jos Suomessakin ihmiset heittäisivät ruokapödässä pätkiä 2000 vuotta aiemmin kuolleilta runoilijoilta.

Ei kommentteja: