2.7.08

Shiraz

Ennen kuin kirjoitan Damavandin-retkestä, mainittakoon tähän väliin, että olen saapunut Shiraziin. Tämä siis on se kuulu runoilijoiden kaupunki, jossa Omar Khaijam ei asunut. Hafez ja Sadi ja kumppanit kylläkin, ja heidän nimensä olen nyt kylmästi kirjoittanut väärin, koska tässä helteessä ei ruveta kaivelemaan aksnttimerkkejä html-merkkikartoista. Kotiin palattua täytyy tutustua paremmin Jaakko Hämeen-Anttilan kääntämiin persialaisrunoilijoihin, joita täällä nuorikin väki osaa siteerata lonkalta. Eipä Suomessa vain... Leinon Nocturnoakin heittävät etupäässä keski-ikäiset, ja hekin vain kahta ensimmäistä riviä.

Ensimmäinen hauska havainto on ollut se, että täältä pääsee Facebookiin. Joidenkin tietojen mukaan ero tosin on yksinkertaisesti Firefoxissa, jota pääsen täällä käyttämään - muualla on ollut tarjolla vain Explorer.

Noin muuten kaupunki ei ole vielä tehnyt erityisen miellyttäväävaikutusta, ihmisiä lukuun ottamatta: esimerkiksi taivasta ei ole vielä näkynyt smogin takaa. Pakokaasujen käry tuntuu juuri nyt voimakkaammalta kuin Teheranissa, joten ei ihmekään, että jotkut pitävät täällä samanlaisia hngityssuojaimia kuin Aasian suurkaupungeissa tapaa nähdä.

Edelliseen kappaleeseen viitaten voin viimeistään nyt vahvistaa sen, mitä asioista perillä olevat henkilöt sanovat iranilaisista: he ovat hyvin ystävällisiä ja vieraanvaraisia ihmisiä. Ja mikä hienointa, yställisyys on sellaista mutkatonta ja vilpitö:ntä, ei harjoiteltua eikä lipevää.

Kun olin Mongoliassa, ajattelin, että sikäläinen liikenne on siellä täysin mahdotonta. Tiibetiin päästyäni totesin, että mongolit ovatkin erittäin kurinalaisia ja systemaattisia kuljettajia. Nyt täällä Iranissa sanoisin, että myös Tiibetissä ollaan sentään todella rauhallisia ja säntillisiä ratissa. Iranilaisten autokuskien puolustukseksi on sanottava kyllä se, että ovat he sitten taitaviakin. Harvoin näkee niin käppärää ratinkäsittelyä.

Ilma on täällä niin saastunutta, että välillä tekee mieli vain jäädä hotellihuoneeseen katsomaan BBC Worldiä. Ilman kaoottista liikennettä, saasteita ja Ahmadinejadia tämä olisi aivan upea maa.

Ei kommentteja: