21.7.10

Goma

Gomalla on kova maine kurkunleikkaajien ja onnenonkijoiden kaupunkina. Se sijaitsee hedelmällisellä vulkaanisen tuhkan tasangolla Virunga-vuorten juurella ja näyttää villiltä. Vuonna 2002 laava vyöryi pitkin pääkatua, ja vielä nytkin osassa rakennuksista on pohjakerros käyttökelvoton jähmettyneen ja lohkareiksi murentuneen laavan takia.

Suuret kansainväliset järjestöt parveilevat kaupungissa. UNICEF, UNHCR, Punainen risti, Lääkärit ilman rajoja, WWF. YK-joukkojen hallinnoima lentokenttä on aivan keskustan vieressä, ja yhtenä päivänä sieltä lähti Mi-24 Hind -taisteluhelikopteri. En erottanut, minkä maan tunnukset siinä oli.

Täällä on taisteltu paljon, mutta viimeinen vuosi on ollut rauhallinen useimpien sissijärjestöjen laskettua aseensa 2008-2009. Käynnissä on rakennusbuumi: komeita pytinkejä nousee joka puolelle, teitä päällystetään. Laavakivestä on rakennettu paljon kiviaitoja ja kokonaisia talojakin. Katukuvassa on jo paljon mainoksia, ja kuten monella muullakin kehittyvällä seudulla, kännykkäkauppiaaat ovat liikkeellä ensimmäisten joukossa. Nettiä käytetään täällä kuulemma ensisijaisesti puhelimella.

Ei kommentteja: