14.7.10

Intore-tanssijat

Gisenyi on aivan Kongon rajan pinnassa ja muodostaa Goman kanssa kaksoiskaupungin vähän samaan tapaan kuin Tornio ja Haaparanta. Molemmilla puolilla on köyhänsä, mutta Gisenyi on kokonaisuutena paljon rikkaampi ja siistimpi.

Peace Land Hotel on hienolla paikalla rinteessä, ja se on luultavasti vastikään remontoitu. Meidän lisäksemme vieraita on kaksi, joskaan heitä ei edes näe.

Illan ohjelmana on Intore-tanssi. Parinkymmenen hengen perinnetanssi- ja lauluryhmä tuodaan hotellin nurtsille esiintymään meille kahdelle suomalaisvieraalle... kunnon kolonialisteille. Tunnelma on surrealistinen, etenkin kun esityksen taustana ovat valtava lautasantenni ja maassa lojuva Coca Cola -päivänvarjo.

Näkee, etteivät asialla ole aivan kovimmat viihdemaailman ammattilaiset, mutta silti homma alkaa vedota, kun tilanteen kankeudesta pääsee yli. Laulajien ja tanssijoiden iloisuus on niin elävää laatua, että se melkein tarttuu jöröihin pohjalaisäijiinkiin.

Intore-tanssissa on mukana sekä soidinmenoja että taisteluhengen nostatusta. Kuinkahan tanhuamisen suosio nousisi Suomessakin, jos siinä heiluteltaisiin keihäitä ja kilpiä? Tai modernisoidusti moraa ja haulikkoa.

Viimeinen osuus on rummutusta, ja se rokkaa. Kongolainen rummutus on kuulemma myös pätevää.

Esityksen jälkeen ravintolassa ollaan suorastaan hämmentyneitä, kun joku tulee pyytämään ruokaa, ja sen mukaisesti ruoka ei valmistu aivan hetkessä.

Ei kommentteja: